Számlák, személyi adatváltozás

Időben értesítsd minden szolgáltatódat (némelyiket hetekkel előre) a lakcímváltozásról, beleértve a víz, áram, gáz, internet, telefon, kábeltévé, újság szolgáltatódat és a bankodat, biztosítódat, pénzügyi eszközkezelődet, háziorvost, állami intézményeket (pl. adóhivatal, lakcímkártya miatt az okmányiroda/kormányablak, posta), cégek, ahol részvényes vagy, és olyan kereskedelmi helyeket, ahol fontosnak tartod, hogy tudjanak a címváltozásodról (pl. webáruházak, ahonnan gyakran szoktál rendelni) vagy ahonnan számlát szoktál kérni a címedre.

Időben írd le a mérőórák állását, mielőtt elhagyod a régi lakhelyet vagy otthont.

Válogasd szét minden holmidat és ajándékozd el vagy keress pénzt a már jó ideje nem használt és fölösleges vagy nemkívánt dolgokkal, pl. online aukción. Felesleges bútoroktól való megszabadulásért ne te fizess, azokat is el lehet adni vagy elcserélni. Gondold át, kivel és mire tudnál cserélni, akár online portálok segítségével. Ez a pénz fedezheti a költöztetés és a költözés utáni apró munkálatok részleges költségét.

Költöztetési szerződés

Írjatok pontos szerződést és kérjél számlát! “A drágább az olcsóbb.”

Előre határozzátok meg a rakodók számát és a helyszínen is ragaszkodj ehhez a számhoz a költségmegállapodás betartása végett.

Előre egyeztesd, amennyiben óradíj van, hogy a megkezdett óráért ki kell-e fizetni az egész órát. Beszéljétek meg, hogy hány perc pihenő jár a költöztetőknek.

Ellenőrizd a céget a http://e-cegjegyzek.hu -n és ellenőrizd, hogy vannak-e tartozásai.

Pakolás

Írd össze a bútoraid méreteit, hogy tudjatok számolni a rakodótérrel, cég esetén térfogat vagy súly költségekkel. Mérlegelj, hogy a bútorok szét- és összeszerelését, illetve a pakolást költöztető céggel végezteted-e.

Egyeztesd az új otthon még aktuális tulajdonosával, hogy mi mindent visz ő el, mi mindent hagy ott, ezt írásban rögzítsétek, később csak erre tudsz hivatkozni: nem csak az, ha valamit elvisz, aminek az ott hagyásában állapodtatok meg, de ha valamit ott hagy, az is okozhat fennakadást.

Amennyiben szükséges, egyeztess egy profi költöztető céggel, akiknek van mikrobusza vagy kisteherautója, hogy segítsenek költözni. Nézd meg, vannak-e jó, lehetőleg leellenőrizhető referenciáik. Ha nincsenek, ne velük szerződj!

Pontosan győződj meg arról és ellenőrizd, hogy milyen díjak vannak; minél egyszerűbb, annál jobb. Lehetséges díjszabási nemek: minimum fizetendő díj, kiállási díj, hétvégi díj, egyszeri díj, emelet díj, felmérési díj, pótdíj, kilométer díj, plussz rakodó ember díja, óradíj, az árakat áfásan értik-e. A költözés során felmerülő esetleges károkat csak írásos szerződés megléte esetén fogod tudni érvényesíteni.

Vállalja-e a cég, hogy a sofőr végig az autónál lesz a pakolás során (ha nem, gondoskodj erről). Leegyszerűsíti a szállítás és a biztonságot, ha a családod egyik tagja a régi, egyik az új helyen vigyáz a biztonságra.

Tudd, hogy a biztonságos szállítás és a jobb helykihasználás végett a nagyméretű bútorokkal – hűtő, kanapé, fotel, szekrény, asztal, ágy – kezdik a rakodást! Ennek megfelelően készítsd elő a terepet, illetve a rakodási tervet!

Ha nagy értékű vagy súlyú bútorokat (antik bútorok, festmények, zongora, márványasztal, páncélszekrény), kerti tárgyakat, háztartási eszközöket is szállítasz, ügyelj arra, hogy egy ezekre a rakodás közben is vigyázó, megbízható költöztető céget kérjél fel, akik elő is készítik ezek szállítását.

Kérdezz rá, vállalják-e a speciális becsomagolásukat és hogy vállalnak-e garanciát, ami egészen pontosan milyen idő- és térszakaszokra terjed ki (rakodás és/vagy fuvarozás), van-e felelősségbiztosításuk, kérd el és nézd meg az ezt igazoló okmányt; kérdezd meg, mi ennek a feltétele (pl. ők csomagolnak, csak a szállított dolgokra vonatkozik-e vagy pl. a lépcsőházra, vakolatra is), illetve mit várnak el a kártérítési igény érvényesítéséhez (pl. még az új helyre való rakodás során való azonnali kármegállapítást, fotót, jegyzőkönyvet).

A minden nap használatos dolgokat (ruhaneműk és tisztálkodási eszközök, élelmiszer) külön és utolsóként rakd be, mert a költözés után még napokig káosz lesz, ezekre hagyj külön táskát és dobozokat.

Kezdj el összegyűjteni jó sok dobozt és a ruhaneműknek zsákot (ne fizess dobozért, éttermek, hiper- és szupermarketek, barkácsáruházak örülnek, hogy kevesebb használt dobozuk lesz), hogy szállítani tudd a holmijaidat. Ha mégis inkább vásárolnád a dobozokat, az http://orangebox.hu –n megteheted.

Mindig a tehernek megfelelő csomagoló eszközt (táskát, zsákot vagy dobozt) használj. Mindent zárj le: a dobozokat ragasszd le, a zsákokat kösd össze, a táskákat csukd be.

Vegyél színes, lehetőleg piros alkoholos filctollakat és a törékeny dolgokat (pl. mikrohullámú üvegtányérja, poharak, akvárium) tartalmazó dobozokra jól láthatóan írd rá a költöztetők részére, hogy TÖRÉKENY. A ruhákat tartalmazó zsákokra, ha nem átlátszóak, hogy RUHÁK.

Használhatsz színes öntapadó szalagokat úgy, hogy a szobákat és a csomagokat egy meghatározott színnel összepárosítod, így pakolásnál még egyértelműbb lesz, hová vigyék. A törékeny dolgokon külön címke legyen.

A törékeny dolgokat az új otthonban egy meghatározott helyre vitesd, hogy rakodás után azonnal ellenőrizni és fotózni tudd azokat, amíg a költöztetők jelen vannak!

Növényeknél költözés előtt 2 nappal locsolj utoljára, a hűtőt és a mosógépet engedd le, tedd üressé, hogy a portékáid ne ázzanak el, illetve ne kelljen feleslegesen takarítani költözés után.

Szétszerelhető bútorok esetén, amennyiben azokat te szereled szét és össze, nagy figyelemmel csoportosítsd a csavarokat, kiegészítőket, külön kis szatyrokba csoportok és helyük szerint – helyüket jelezd a bútoron is-, különben lehetséges, hogy nem fogod tudni, hova valók és hívhatsz asztalost vagy vehetsz új bútort.

Időben írd össze, hogy az új helyen mi hova kerüljön a rakodásnál, ezzel megkönnyítve a helyszínen a kipakolást és elrendezést a költöztetőknek és ha ők távoztak, magad részére is.

A tervezésnél ügyelj az ajtók nyitási irányára, az ablakok és ajtók, fűtőtestek helyére. Túllóg-e az ágy vagy az asztal, szekrény azzal a néhány centivel, vagy pont bepasszol? Ha nem, döntened kell.

Lehetséges, hogy a szállításnál szükséges lesz az ajtók leszerelése. Ha a költöztetők mindent bepakoltak, ragaszkodj ahhoz, hogy ők szereljék vissza (előre egyeztesd velük ennek a pénzügyi és felelősségi oldalát).

Ha van rá módod, előre tedd szabaddá a szállítás útvonalát: távolítsd el az útból a virágokat, szőnyegeket és egyéb holmikat.

Az otthonodban a rakodás ideje alatt, ha lehet, ne legyenek „felesleges”személyek – gyerekek, szomszédok, háziállatok-, mert akadályozhatják, lassíthatják a munkát, illetve balesetet okozhatnak vagy szenvedhetnek!

A költöztetés megkezdése előtt mindenképpen foglalj helyet a kisbusznak vagy teherautónak, hogy minél közelebbről lehessen a rakodást végezni, különben hosszabb ideig tart a költöztetés, drágábbá válhat.

Amennyiben társasházban laksz vagy oda mész, értesítsd szomszédaidat, illetve a közös képviselőt a költözésről, rakodásról és a lift használatáról, mert a rakodás kellemetlenséggel fog járni számukra. Célszerű a hirdetőtáblán tájékoztatnod lakótársaidat a pontos időpontról.

Az új helyen vezesd körbe a költöztetőket, hogy egyértelműen lássák, mi hova megy, hogyan érdemes közlekedniük, rakodniuk.

Ha rakodásnál sérülés történt, AZONNAL és magabiztosan élj a kártérítési igényeddel az előzetes megállapodásra és a szerződésre, felelősségbiztosításra/garanciára hivatkozva! Mindent rögzíts írásban!

Kedvesség: A költöztetőknek biztosíts a helyszínen ásványvizet, esetleg száraz süteményt a munka végére. Ha jól dolgoztak, írj nekik referenciát!

További infók:

http://www.nlcafe.hu/otthon/20090711/koltozes_a-tol_z-ig_-_tippek_trukkok_fortelyok/

EZEK CSUPÁN TIPPEK, VÉLEMÉNYEK, MINDENNEMŰ FELELŐSSÉGET KIZÁRUNK.

Nyomtatható PDF változat.

Költözési Tanácsok – HázVadász Ingatlaniroda by Kiss Márta