Tanácsok albérletbe költözőknek, és albérletet kiadóknak:

– Minden esetben kössünk írásos bérleti szerződést.

– A foglaló (köznyelvben kaució) kifizetéséről, ha nem bankon keresztül, hanem személyesen, készpénzzel történik, készüljön jegyzőkönyv két tanú aláírásával. A foglaló összegét az a fél veszíti el, aki a szerződés lejárta előtt attól eláll. A kaució hagyományosan 2 hónap, ez azonban sokszor elég nagy összeg lehet és ezért nem versenyképes az albérleti piacon. Elég lehet az 1 havi foglaló is, egy jó szerződés esetén, amihez pedig itt adunk ötleteket.

– Célszerű lehet egy jó szerződés esetén, ha a bérlő bejelentkezik a lakásba, hogy a víz, gáz, villany órákat, telefont és internetet a nevére irassuk, ezzel biztosítva a korrekt használatot. Ez esetben írjunk egy befogadó nyilatkozatot, amelyben a bérlő garantálja, hogy a bérelt időszak végén a lakásból ki fog jelentkezni. Hagyományos megoldás szerint vagy a számlák a bérbeadóhoz érkeznek, és azokat a bérleti díj átadásakor neki fizeti a bérlő, a számlák befizetésének igazolása ellenében, vagy a számlák az albérletbe érkeznek és a bérlő a befizetési igazolással (átutalási bizonylat vagy sárga csekk befizetőnél maradó része) bizonyítja a befizetés megtörténtét. Mindhárom esetben kölcsönösen könyveljük egy füzetbe, hogy mi lett kifizetve és ezt egymással láttamoztassuk, esetleg írassuk alá.

– A lakás átadása és majdani visszaadása esetén mindig és kölcsönösen készítsünk átadás-átvételi jegyzőkönyvet, amely a lakásfenntartási költségek elszámolását, a víz-, gáz-, és villanyórák állását és gyári számát, és a lakás bútorainak, berendezéseinek, tartozékainak listáját és állapotát is tartalmazza.

– Rögzítsük, hogy a lakásban végzendő felújítási munkák költségeit kinek kell fedeznie, valamint azok megoszlásának mértékét is állapítsuk meg írásban. Fontos az értékhatárban való megállapodás.

– A bérlőt nem kötelezheti a bérbeadó a lakás rendeltetésszerű használata mellett előforduló garanciális (bejárati zár, fűtőberendezés, hűtő, mosogatógép, sütő, mikró, kenyérpirító, porszívó, csaptelepek és WC) vagy nem önhibából eredő (csőtörés, áztat a szomszéd, viharkár, betörés) hibáinak javítására, ezért figyeljünk oda arra, hogy a szerződésben ez ne szerepeljen, csak az, hogy a bérlő a nem rendeltetésszerű használatból eredő károkért felel. Nem kötelezhető a bérlő arra, hogy a garanciális hibák javítását maga intézze, de ez megegyezés tárgya is lehet.

– Felújítási költség rendszerint a lakótelepi és bérházban található lakások közös költség összetevőjében is szerepel, ez azonban a fentiekkel ellentétben rendszerint attól még a bérlő költsége marad. Írásban rögzítsük, hogy a lakás bérlő általi felújítása esetén a bérleti díjat nem lehet megemelni.

– A közös költség összegét és befizetésének módját szintén rögzítsük a bérleti szerződésben; annak megfizetése hagyományosan a bérlő költsége.

– Rögzítsük, hogy a bérleti díj csak évente és maximum az infláció mértékével emelkedhet.

– A bérleti szerződés mindig tartalmazza azt a kitételt, hogy a bérleti szerződés megszűnése esetén a bérlő a további lakhatásáról maga gondoskodik.

– Határozott idejű bérleti szerződés esetén, a felmondás módját rögzítsük, határidejét 60 napnál rövidebb időpontban ne határozzuk meg.

– Határozott idejű szerződés esetén állapodjunk meg a nem lelakott idő kifizetésének mértékéről.

További albérlet információk a felvi.hu-n

További jó tanácsok az albérlet kereséshez itt.

EZEK CSUPÁN TIPPEK, VÉLEMÉNYEK, MINDENNEMŰ FELELŐSSÉGET KIZÁRUNK.

Nyomtatható PDF Változat

Albérlet Tanácsok – HázVadász Ingatlaniroda by Kiss Márta