Új CSOK: minden lényeges röviden

A CSOK, vagyis a Családok Otthonteremtési Kedvezménye négy részből áll. I.) Ingatlan vásárlása/építése, ez a kategória változatlan marad; II.) CSOK-hitel ami 2019. júl. 1-jével kezdődően teljesen átalakult; III.) harmadik rész a teljesen új konstrukció, a Falusi CSOK. Negyedik rész a hitelekhez önerőként is beszámítható új és kamatmentes hiteltípus, a IV.) Babaváró hitel.

Miskolc-közeli Falusi CSOK-os települések, térképen:
https://hazvadasz.hu/megoldasaink/falusi-csok-telepulesei-miskolc-kozeleben

I.) Ingatlan vásárlás/építés

I./A. Új építésű ingatlan vásárlása és építése
1 gyermek: 600 000 Ft
2 gyermek: 2 600 000 Ft
3 gyermek: 10 000 000 Ft

I./B. Használt lakás vásárlása:
1 gyermek: 600 000 Ft
2 gyermek: 1 430 000 Ft
3 gyermek: 2 200 000 Ft

II.) CSOK-hitel

A kamat nagysága továbbra is fix 3 százalék lesz, amely jóval alacsonyabb az átlag 7-10%-os piaci hiteleknél.

A csok-hitel felső értékhatára:
1 gyermek: 0 Ft
2 gyermek: 10 000 000 Ft
3 gyermek: 15 000 000 Ft

III.) Falusi CSOK röviden összefoglalva

Falusi CSOK települések Miskolc közelében

Falusi CSOK-os települések Miskolc közelében térképen (kattints a képre)

Ez több, mint 2486 kistelepülést érint: lásd a Házvadász által vállalt Miskolc-közeli Falusi CSOK-os kistelepüléseket térképen és az általunk közvetített Miskolc-közeli Falusi CSOK-os ingatlanokat. Az érintett kistelepüléseken felhasználható új ingatlan vásárlásra és építésére, használt ingatlan vásárlására, az igénylő által lakott ingatlan, ebbe már beleértve tanya, bővítésére és korszerűsítésére.

A Falusi CSOK összege ÚJ  ingatlan vásárlásra:
1 gyermek: 600 ezer Ft
2 gyermek: 2,6 millió Ft
3 vagy több gyermek: 10 millió Ft

A Falusi CSOK összege MEGLÉVŐ ingatlan, beleértve tanya, bővítésére és korszerűsítésére:
1 gyermek: 300 ezer Ft
2 gyermek: 1,3 millió Ft
3 vagy több gyermek: 5 millió Ft

Lásd még: Falusi CSOK-os eladó ingatlanok Miskolc közelében.

A Falusi CSOK-hoz még néhány részlet

(hiszen ez egy teljesen új konstrukció:)

– Vásárlási cél esetén – új építésű lakás kivételével – legfeljebb a támogatási összeg fele vehető igénybe.

– A visszaélések elkerülése végett az alábbi részletszabályok kerültek meghatározásra:

— 60négyzetméter minimális hasznos alapterület
— minimum 1 éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszony megléte – a legmagasabb támogatási összegnél legalább 2 éves társadalombiztosítási jogviszony. Ide tartozik a munkaviszony és a felsőoktatási jogviszony is.
— erkölcsi bizonyítvány
— a közeli hozzátartozótól, valamint a saját tulajdonban álló gazdasági társaságtól történő ingatlanvásárlás nem támogatott.

– A támogatások felhasználását a jegyzők ellenőrzik majd. Ha visszaélést tapasztalnak, akkor a járási hivatalok folytatják le a szükséges eljárást. Amennyiben indokolt, akár büntetőeljárást is kezdeményezhetnek.

– A törvény szerint egyelőre 2022. július 31-ig lehet igényelni Falusi CSOK-ot.

– Az alábbi Falusi CSOK-os Miskolc-közeli településeket vállaljuk (térképen itt): Mályi, Nyékládháza, Szirmabesenyő, Onga, Arnót, Sajókeresztúr, Sajólád, Sajólászlófalva, Sajópetri, Sajóvámos, Sajóbábony, Sajóecseg, Sajósenye, Sajópálfala, Sajópetri, Gesztely, Ónod, Muhi, Bőcs, Bekecs, Hejőkeresztúr.

Lásd még: Falusi CSOK-os eladó ingatlanok Miskolc közelében.

IV.) Babaváró hitel – Önerő hiteleknél vagy hitelkiváltásnál

Még a gyerek megszületése előtt igényelhető a Babaváró hitel, amely illetékmentes, kamatmentes és szabad felhasználású, így akár régebbi hitel törlesztésére, kiváltására is felhasználható: akár a 75%-a is figyelembe vehető önerőként más hitelek felvételekor, beleértve korábbi hitel kiváltását (például 10 millió forint esetén 7,5 millió forint önerő vagy kiváltási összeg). A babaváró hitel maximális futamideje 25 év és a kamata garantáltan kisebb, mint 3%. A babaváró hitelt azok a családok is felvehetik, amelyek egyelőre még csak tervezik a gyermekvállalást. A CSOK egyéb lakáshitellel, valamint a babaváró támogatással együtt is felvehető.

A hitel felvételéhez összesen kettő feltétel van, amiben szintén jelentősen kedvezőbb a megszokott kereskedelmi banki hiteleknél: szükséges legalább 3 év társadalombiztosítási jogviszony, tehát munkaviszony vagy felsőoktatási jogviszony, és az édesanya 18 és 40 éves közötti kell, hogy legyen. Ha a párnak van már gyermeke, az igénylés feltétele, hogy legalább az egyik fél az első házasságában éljen.

A hitel törlesztése szüneteltethető az első és a második gyermek megszületését követően. A harmadik gyerektől pedig elengedik: vissza nem térítendő támogatássá alakul. Ez kifejtve:

Ha a házaspár 5 éven belül gyermeket vár, akkor a fizetési kötelezettségük a várandósság 3. hónapjától felfüggesztésre kerül. Amennyiben 3 éven belül a pár második gyermeket is vállal, még 3 évre szünetel a törlesztési kötelezettség és a fennálló hiteltartozásuk 30%-át elengedik. A harmadik baba világrajötte esetén pedig a teljes visszafizetendő összeget átvállalja az állam a fiataloktól, ekkor válik vissza nem térítendő támogatássá.

Meglevő jelzáloghitel-tartozásnál a második baba megszületése esetén a család fennálló lakáshiteléből egymillió forintot átvállal az állam. A harmadik gyermek megszületésekor újabb négymillió forintot elengednek a hiteltartozásból, majd ezután minden újabb gyermek érkezésekor további egy-egymillió forintot ír jóvá az állam. Abban az esetben, ha valaki a 15 millió forintos csokkölcsönt vette fel, ez azt jelenti, hogy a havi törlesztőrészlet 72 ezer forintról 48 ezerre mérséklődik.

A rendeletet úgy bővítették, hogy a 2019. júliusban született kisbabák családjára is vonatkozzon (korábban úgy szólt a szabályozás, hogy csak a támogatásról szóló szerződés megkötését követően született gyermekek jogosítanak fel a támogatásra). A babaváró támogatással 2022. december 31-ig élhetnek a házaspárok.

A konstrukció a legteljesebben akkor aknázható ki, ha az igénylést az első gyermekkel való várandósság harmadik hónapja után nyújtják be, mert ebben az esetben a három gyermek megszületése esetén úgy juthat 10 000 000 Ft-hoz a család, hogy egyetlen forintot sem kell belőle törlesztenie.

A hitelkonstrukcióba beleépítettek egy adósságféket, hogy a törlesztőrészlet ne haladja meg a fizetés bizonyos százalékát, ami jellemzően a havi fizetésnek a fele, maximum ennyi lehet a törlesztő. 

Ha a házaspárból az egyik fél már rendelkezik legalább egy minimálbérrel, akkor a házaspár számára a 10 millió forintos babaváró támogatás már elérhető. Ebben a minimálbéres példában a babaváróhitel-felvételnél a havi maximális törlesztőrészlet 50 ezer forint.

Akik a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív listáján még fent vannak (azaz már visszafizették adósságukat), azok számára is nyitott a babaváró támogatás lehetősége.

A nagyszülői gyed és a négygyermekesek személyi jövedelemadó mentessége 2020. január 1-től lesz elérhető.