2015-től CSOK támogatás vehető igénybe a régi szocpol utódjaként, ám immár használt lakásokra és házakra, valamint bővítésre is!!

Hivatalos tájékoztató a kormany.hu-tól ezen a linken.

Hívjon és megoldjuk!

Alább megtekintheti a 2013-as ismertetőt!

A szocpol 2013 évben a lakás méretétől, a gyermekek számától és a lakóingatlan energetikai kategóriájától függ.

Két gyermek esetén a támogatás összege 800 ezer – 1,5 millió forint közé eshet, három gyermek esetén 1,2 millió – 2 millió forint közé, négy vagy e fölötti gyermekszámnál pedig 1,6 millió – 2,5 millió közötti összeg lehet, amennyiben a lakás B energetikai besorolásba tartozik. Az ennél jobb kategóriájú lakóingatlanokra több támogatás jár, az A energiaosztályba sorolt ingatlanok esetében 1,1, A+ kategóriánál 1,2 és passzív ház esetében 1,3 szorzóval kell számolni.

A szocpol 2013 változatlanul a tulajdonos által eltartott, vele közös háztartásban élő és a megvásárolt ingatlanba vele együtt költöző eltartottak után vehető igénybe. Nem előírás azonban az, hogy, hogy a támogatás hitelfelvétellel párosuljon és az sem, hogy az igénylő házaspár legyen: élettársi kapcsolatban élők, sőt egyedülállók is igényelhetik a támogatást. Az azonban feltétel, hogy a támogatást ugyanazon gyermek, vagy más eltartott után csak egyszeri alkalommal lehet igénybe venni. Feltétel marad a szocpol 2013 esetében, hogy az igénylőnek és élettársának, kiskorú gyermekének, bármely vele együtt költöző családtagjának nem lehet önkormányzati tulajdonban lévő, illetőleg szolgálati jogviszonyhoz vagy munkakörhöz kötött lakásbérleti jogviszonya vagy állandó jellegű lakáshasználati joga, nem lehet másik lakástulajdona. Fontos tudni azt is, hogy lakásvásárlás esetén a támogatás csak abban az esetben jár, ha az eladó nem egyenes ágbeli rokona, nem házastársa, nem testvére és nem szülője – nem közeli hozzátartozója – a szocpolt igénylő félnek.

Kérhetik a szocpol összegének kölcsönként történő megelőlegezését a 40. életév alatti fiatal házaspárok. Amennyiben a kedvezményre jogosító egyéb feltételek teljesülnek, a gyermektelen fiatal házaspár két születendő gyermek, egygyermekes fiatal házaspár további egy születendő gyermek vállalása esetén a bank által elfogadott és megfelelőnek tartott ingatlanfedezet biztosításával jogosult a megelőlegező kölcsön igénybevételére. A megelőlegezés időtartama egyúttal meggyezik a gyermekvállalás teljesítésének határidejével, amely egy gyermek esetén négy év, két gyermek esetében nyolc év. A vállalt gyermek megszületéséig, de maximum az erre vonatkozó határidő leteltéig az igénylő házaspárnak nincs fizetési kötelezettsége a megelőző kölcsönre vonatkozó szerződés alapján.

A szocpol 2013-ban igényelhető új lakás építésére, olyan építési munkákra, melyek eredményeként 50 százalékot elérő arányban a támogatást igénylő tulajdonát képező lakóingatlan a lakás hasznos alapterületének növelésével minimum egy lakószobával bővül, továbbá igényelhető értékesítés céljára újonnan felépített és építtetett lakás megvételére kettő, vagy kettőnél több gyermeket eltartó építtető esetében akkor is, ha új lakás építésnek nem minősülő tetőtér beépítéshez, illetve emeletráépítéshez igénylik.